Strašná klasika tento recept. A ja som tu klasiky vôbec nechcela mať. Ale toto musím. A aby to nebola nuda, veď recept na zemiakový šalát je v každom ženskom časopise, tak vám tu dám aj návod, ako to urobiť zdravšie a ako sa nepohádať kvôli cibuli v šaláte alebo pri šúpaní zemiakov.
Hneď na úvod musím upozorniť na dôležitú vec, na ktorej sa s Pecom nezhodneme. Tou vecou je množstvo zeleru. Niektorí ľudia ho do šalátu nedávajú vôbec. Ja tam dávam rovno polku. A dávam tam aj petržlen. A minule mi frflal, že aj hrášku tam dávam veľa. Pripravte sa teda na to, že môj zemiakový šalát bude viac zeleninový, ako štandardne. Podľa mňa to dodáva tomu šalátu silu. Zvýrazňuje to totálne chuť a ešte je aj ľahší. Ja zas nerozumiem, čo v zemiakovom šaláte robí kukurica. To by som zakázala, ale zeler je kamoš.
Tak, či onak, všetci dobre vieme, že šalát vôbec nie je o tej zelenine, ale hlavne o majonéze. A to je aj ten najväčší problém, ktorý má na svedomí, že štandardné šaláty sú také ťažké. Tento nie je. Miesto klasickej majonézy robím domácu tofunézu. Už som skúšala aj kešunézu aj sojanézu aj kupované rastlinné majonézy, ale s tým tofu to proste najlepšie vychádza po všetkých stránkach. Navyše je to strašne ľahké. Len to rozmixujete.
Ja inak nie som taký milovník šalátu, lebo je to strašná piplačka. Mám tu však pre vás pár vychytávok. Prvá vec, ktorú úplne neznášam je šúpanie uvarených zemiakov. Všade sa to lepí a dlho to trvá. Musím sa priznať, raz som to úplne vzdala a som si normálne uvarila ošúpané nakrájané zemiaky. Už mi bolo odpustené… Teraz mám na to grif. Zemiaky len očistím od takých škaredých vecí, prepolím na polovicu a pretlačím tak, že mi šupka zostane na tom pretláčatku. Objaviť toto bol pre mňa lifechanging moment.
Ďalšia vychytávka súvisí s cibuľou. Veľa ľudí nemá rado cibuľu. Keby ste ju dali do šalátu len takú surovú, tak je dosť výrazná. Mamina ma preto naučila ju vždy trošku spariť v uhorkovej vode. Zjemní sa, zmäkkne a tá uhorková voda potom šalát dobre okyslí.
No a ku šalátu sa potom hodí niečo vyprážané. Respektíve, ono to ani nemusí byť vyprážané, hlavne nech je to chrumkavé. A keďže šalát už je dosť komplikovaný sám o sebe, toto musí byť najviac jednoduché. Kúpila som teda marinované tofu, obalila ho v kukuričnej strúhanke a dala na 20 minút do rúry. To je všetko. Nič viac mu netreba. K šalátu úplne dokonalé.
Vopred sa ospravedlňujem, že tento recept nie je ani do jedného hrnca, ani do 10 surovín. Z úcty k šalátu však robím výnimku, ktorá, sľubujem, len potvrdí pravidlo.
- 1kg zemiakov (pekné malé určené na šalát)
- ½ menšieho zeleru (200g)
- 1 petržlen (100g)
- 1 menšia cibuľa
- 3 kyslé uhorky
- 1 fľaša zaváraného hrášku s mrkvou (mala som Freshonu z Lidla, 420g obsahu)
- 2 lyžičky soli
- ½ lyžičky čierne korenie
- 1 biele tofu (Lunter 180g, ale ak máte, použite silken tofu)
- 50ml rastlinného oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica horčice
- 1,5 dl vody
- ¾ lyžičky soli
- štipka čiernej soli (volá sa aj kalah namak, dodáva vajcovú chuť)
- 1 marinované tofu
- kukuričná strúhanka
- Uvarte zemiaky v šupke. Dĺžka varenia sa mení podľa zemiakov. My sme mali také pekné malé šalátové a boli za 15 minút. Po vychladnutí zemiaky pretlačte do veľkej misy.
- Očistite zeler a petržlen, nakrájajte na menšie kúsky a varte 20-25 minút. Hlavne zeler musí zmäkknúť, aby ste ho mohli tiež potom pretlačiť k zemiakom, keď vychladne trošku.
- Nakrájajte cibuľku, dajte do menšieho hrnčeka a zalejte troškou uhorkovej vody. Priveďte k varu a odstavte. Sa tomu hovorí, že ste ju sparili.
- Vo veľkej mise zmiešajte zemiaky s pretlačeným zelerom a cibuľkou. Pridajte hrášok a pretlačenú mrkvu.
- Nastrúhajte 3 uhorky a pridajte k zeleninovej zmesi.
- Ingrediencie na tofunézu hoďte do mixéra a pár minút mixujte. Musí to byť hladké. Keď tú tofunézu robím na šalát, mala by mať redšiu konzistenciu, ako štandardne.
- Tofunézu pridajte k zelenine, Dajte tam aj soľ a korenie a premiešajte. Buďte jemní, nechcete mať z toho kašu.
- Na záver dochuťte soľou, korením, prípadne uhorkovou vodou a odložte na chladné miesto.
- Tofu prekrojte pozdĺžne a potom ešte na polovicu a diagonálne na malé trojuholníčky. Obaľte zo všetkých strán v kukuričnej strúhanke a rozprestrite na papier na pečenie.
- Pečte v rozohriatej rúre na 200 stupňov 20 minút.
Tofu sú 2 porcie. Takto pripravené je najlepšie čerstvé. Urobte si vždy nové :).
Nutričné hodnoty sú vyrátané na ⅙ šalátu a ½ tofu.
Pingback: Ľahký vegánsky kurací wrap - Dašisko