Whiskey Barbecue Omáčka

Akože kečup je fajn… Ale! Keď vedľa neho postavíte whiskey barbecue omáčku, no uznajte… Je to ako keby som vás ponúkla banánom a banánovou zmrzlinou. Banán je mňam, ale vedľa zmrzliny… Chudák banán.

A to inak sa priznám, že ja whiskey nemám vôbec rada. Niekoľkokrát som jej dala šancu, ale je to len horšie. Naposledy v Edinburgu sme skúšali takú skutočnú a… Mala som dojem, že pijem konské hovná. Dali mi k tomu aj vodu na zriedenie. Bolo toho akurát viac, no stále zle…

Toto je jediná forma whiskey, ktorú som ochotná si vychutnať. A poviem vám, je to fakt pôžitok.

Whiskey barbeque omáčka chutí jedným slovom temne. Sladkokyslý základ, silná dymová aróma a na konci nenápadný dozvuk whiskey, ktorá to ale nakopne presne tam, kde treba. Je jedno, čo hodíte na gril. Táto omáčka z toho spraví výnimočnú pochúťku.

Základom sú paradajky, červená cibuľa a cesnak. Pre silnú chuť som pridala ešte sójovku, kokosový cukor, soľ a jablkový ocot. A teraz to hlavné, whiskey a tekutý dym. Tekutý dym je to, čo dodáva jedlám tú silnú údenu chuť. V slovenských obchodoch som ho moc nevidela, ale dá sa objednať tu. Prípadne ho môžete nahradiť údenou paprikou. Hustotu pomôže zvýšiť vláknina psyllium.

Všetko sa to varí v jednom hrnci. Z tohto množstva vám vyjdu cca 4 menšie fľaštičky. Postup, ako si túto omáčku môžete zavariť, aby vám vydržala dlhšie nájdete v recepte na Jednoduchý domáci kečup bez cukru.

Za inšpiráciu vďačím môjmu obľubenému blogu Minimalist Baker.

Whiskey Barbecue Omáčka
 
Príprava
Varenie
Čas
 
Luxusná Whiskey BBQ omáčka
Autor:
Ingrediencie
  • 1kg paradajok
  • 1 červená cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 lyžice kokosového cukru (50g)
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 4 lyžice whiskey
  • 3 lyžice jablkového octu
  • 2 lyžičky soli
  • ½ -1 lyžička tekutého dymu (alebo údená paprika)
  • 1-2 lyžice vlákniny psyllium na zahustenie
Postup
  1. Očistite a nakrájajte paradajky, cibuľu a cesnak. Dajte variť spolu s kokosovým cukrom a sójovou omáčkou. Varte približne 30 minút.
  2. Dochuťte octom, whiskey, soľou a tekutým dymom a rozmixujte dohladka.
  3. Ak chcete omáčku hustejšiu, pridajte psyllium.
  4. Nalejte do čistých uzatvárateľných fľašiek.
Poznámky
Ak chcete sterilizovať, do veľkého hrnca dajte na dno utierku a na ňu poukladajte fľašky. Zalejte vodou do 3-4 fľašiek a nechajte 10 minút prevrieť. Potom fľašky povyberajte, otočite dole dnom a nechajte cez noc v deke. Úplne nerozumiem týmto babkovským postupom, ale asi vedia prečo to tak robia. 🙂
Nutričné info
Kalórie: 606 Tuky: 3 Sacharidy: 101 Cukry: 80 Vláknina: 25 Bielkoviny: 13

 

 

One Comment

  1. Pingback: Jednoduchý domáci kečup bez cukru - Dašisko

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Hodnotenie:  

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.