Akože kečup je fajn… Ale! Keď vedľa neho postavíte whiskey barbecue omáčku, no uznajte… Je to ako keby som vás ponúkla banánom a banánovou zmrzlinou. Banán je mňam, ale vedľa zmrzliny… Chudák banán.
A to inak sa priznám, že ja whiskey nemám vôbec rada. Niekoľkokrát som jej dala šancu, ale je to len horšie. Naposledy v Edinburgu sme skúšali takú skutočnú a… Mala som dojem, že pijem konské hovná. Dali mi k tomu aj vodu na zriedenie. Bolo toho akurát viac, no stále zle…
Toto je jediná forma whiskey, ktorú som ochotná si vychutnať. A poviem vám, je to fakt pôžitok.
Whiskey barbeque omáčka chutí jedným slovom temne. Sladkokyslý základ, silná dymová aróma a na konci nenápadný dozvuk whiskey, ktorá to ale nakopne presne tam, kde treba. Je jedno, čo hodíte na gril. Táto omáčka z toho spraví výnimočnú pochúťku.
Základom sú paradajky, červená cibuľa a cesnak. Pre silnú chuť som pridala ešte sójovku, kokosový cukor, soľ a jablkový ocot. A teraz to hlavné, whiskey a tekutý dym. Tekutý dym je to, čo dodáva jedlám tú silnú údenu chuť. V slovenských obchodoch som ho moc nevidela, ale dá sa objednať tu. Prípadne ho môžete nahradiť údenou paprikou. Hustotu pomôže zvýšiť vláknina psyllium.
Všetko sa to varí v jednom hrnci. Z tohto množstva vám vyjdu cca 4 menšie fľaštičky. Postup, ako si túto omáčku môžete zavariť, aby vám vydržala dlhšie nájdete v recepte na Jednoduchý domáci kečup bez cukru.
Za inšpiráciu vďačím môjmu obľubenému blogu Minimalist Baker.
- 1kg paradajok
- 1 červená cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 4 lyžice kokosového cukru (50g)
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 4 lyžice whiskey
- 3 lyžice jablkového octu
- 2 lyžičky soli
- ½ -1 lyžička tekutého dymu (alebo údená paprika)
- 1-2 lyžice vlákniny psyllium na zahustenie
- Očistite a nakrájajte paradajky, cibuľu a cesnak. Dajte variť spolu s kokosovým cukrom a sójovou omáčkou. Varte približne 30 minút.
- Dochuťte octom, whiskey, soľou a tekutým dymom a rozmixujte dohladka.
- Ak chcete omáčku hustejšiu, pridajte psyllium.
- Nalejte do čistých uzatvárateľných fľašiek.
Pingback: Jednoduchý domáci kečup bez cukru - Dašisko