Satanská klobása

Výrazná, papriková a taká akurát do ruky. Dokonalá k šošovicovému prívarku alebo len tak, jak sa jedáva klobása, na očká s horčicou a uhorkou. Navyše je to bielkovinová bomba a nie je vôbec tučná. Dokonale vylepší každé ľahšie zeleninové jedlo.

A prečo si vymýšľame klobásu, keď sme vegani? Lebo môžeme! 😀

Kedysi bol u nás na návšteve kamoš z Berlína. Voláme ho Miško. Má asi 2 metre, spieva v hardcorovej kapele a je celý potetovaný. Nepije žiadny alkohol, ale zábavu si s ním užijete aj pri omotávaním káblov bavlnkami alebo pri varení. Aj on cvičí a je vegan, takže jedlo je naša silná téma. Robili sme spolu aj satanské klobásky :).

Minule som objavila v kuchárskej knihe zastrčený zdrap papiera, na ktorom boli nakreslené obrátené kríže a v angličtine naškrabaný recept na „Satans Sausage“. Poklad od Miška. Nechápem jak som na to mohla zabudnúť. Trochu som to zjednodušila, upravila podľa seba a vznikla táto satanská klobása.

Stačí v jednej miske zmiešať suché veci, v druhej mokré veci a rozdrtené tofu a potom to mačkať rukou dokopy. Keď pridáte viac vody bude to jemnejšie. Keby ste to prehnali a začne sa to rozpadávať, prisypte trochu seitanu. Keď to má dobrú štruktúru, vytvarujte si to podľa vlastných preferencií :).

Ak ak ste sa dočítali až sem a rozhodli ste sa, že bez berlínskeho kamoša nemá význam vyrábať nejakú klobásu, môžete si kúpiť Maďarská klobaňu od Dobrej prírody. Je tiež výborná :). (toto nie je platená reklama, len úprimné odporúťanie)

Satanská klobása

10 minPríprava

45 minVarenie

55 minSpolu

Save RecipeSave Recipe
Recipe Image

Ingrediencie

  • 80g pšeničnej bielkoviny (seitan fix)
  • 10g lahôdkového droždia
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 1 lyžička soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 50g tofu
  • 1/4 hrnčeka vody

Postup

  1. Zmiešajte suché ingrediencie: seitan fix, lahôdkové droždie, papriku a soľ.
  2. V druhej miske zmiešajte vlhké ingrediencie: pretlačený cesnak, olej, sójovku, pretlak a na jemno rozdrvené tofu. Tofu stači rozmrviť dôkladne medzi prstami.
  3. Zmiešajte suché a mokré ingrediencie a podľa potreby pridávajte po lyžičkách vodu. Mieste to rukami do kompaktnej hmoty. Nemalo by to byť moc tuhé, lebo aj klobása bude potom tuhá. Skôr taká jemnejšia zmes, čo ale drží pokope a dá sa vytvarovať do valčeka.
  4. Valček zabalte do alobalu, konce zatočte a dajte na plech do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 45 minút.

Poznámky

Spolu: 488kcal Sacharidy: 9 Cukry: 2 Bielkoviny: 69 Tuky: 16

7.8.1.2
2
http://dasisko.sk/satanska-klobasa/

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.