„Pekné jedlo lepšie chutí.“ – povedala Daša a spojila hummus a cviklu s tým najlepším, čo našla v chladničke. A tak nejak vznikol tento recept. Super je, že práve tie zdravé veci nám najviac okrášľujú to jedlo. Keď tam pridáme trochu petržlenu alebo polníček a posypeme to nejakými klíčkami, hneď idú lajky na instagrame hore. A aj ochota ľudí ochutnať niečo, čo ešte neskúsili. Tento recept je až trápne jednoduchý. Vlastne to ani nepokladám za recept, skôr je to taká inšpirácia.
Jedna z vecí, ktorá ma strašne baví je, že odkedy som prestala jesť mäso, moje varenie aj jedenie je oveľa kreatívnejšie. Žiadne mäso s ryžou, mäso s zemiakmi, mäso so šalátom. Koncept mäso s prílohou u nás už dávno neexistuje. A nie len tým, že by som teraz jedla tofu so zemiakmi, tofu s ryžou a tofu so šalátom. Nad jedlom rozmýšľam úplne inak.
V prvom rade si premyslím základ jedla – čo budú tie bielkoviny. Zvyčajne sú to všetky možné strukoviny a rastlinné náhrady mäsa. Potom pridám zeleninu rôznych druhov a farieb. Rozhodujem sa, či bude pečená, varená alebo na pare a čo nechám čerstvé. Neznášam, keď mi doma chýba niečo zelené, to musí byť vždy. A na záver pridávam ešte podľa potreby nejaké obylniny. Podľa druhu jedla potom vymýšľam ešte omáčku alebo dressing, proste niečo, aby to nezostalo suché. Takýmto spôsobom ľahko vymyslíte jednoduché a zdravé jedlo z toho, čo práve máte doma.
Pri tomto recepte bol základ hummus. On však sám o sebe až taká proteínová bomba nie je, tak som tam dala ešte tempeh. Najrašej mám údený tempeh, ale tentokrát som mala len marinovaný z Kauflandu. Stačí ho trochu prisoliť, nakrájať na kocky a hodiť na pár minút na panvicu. Ak nemáte skúsenosti s tempehom, neodporúčam začínať hneď s natural verziou. Hľadajte údený.
Hummus som mala urobený ešte z predošlého dňa a keďže ma už nudil, pridala som do neho pol cvikle. Na chuti sa to až tak neprejaví, ale to vlastne mnohým aj vyhovuje. Nepridávala som tam už žiadne špeciálne korenie. Tým, že tu mal viacmenej rolu prílohy, chcela som ho mať taký jemný.
No a na záver pečená zelenina. Neviem, prečo jej všade hovoria grilovaná zelenina, keď ju nikto negriluje… Štandardný baklažán, cuketu a paradajku som vymenila za ružičkový kel, brokolicu a batát. Za touto kombináciou nie je žiadny zámer, proste čo bolo v chladničke. Rúru som rozohriala na 200 stupňov a piekla 20 minút. Väčšine zeleniny to stačí. Dala som na to len soľ a trošku olivového oleja. Ide to aj bez neho, keď sa snažíte o menej tuku, on však urobí to, že to bude na povrchu viac také ako pečené a to mám rada.
Aby malo všetko správnu teplotu začnite tou zeleninou. Hummus zohrievať nemusíte, len ho dajte na tanier skôr nech nie je úplne studený z chladničky. 5 minút pred dopečením zeleniny, hoďte na panvicu tempeh. Potom to len pekne rozprestrite na tanier a posypte niečím oku lahodiacim. Ja som akurát klíčila mungo, tak teraz dávam všade mungo. K hummusu sa ale výborne hodí aj sezam. Ak máte čierny aj biely, bude to dokonalé.
- hummus z 1 plechovky
- ½ väčšej uvarenej cvikle
- 1 brokolica
- ½ balenia rúžičkového kelu
- 1 batát
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1 balenie Tempehu (ideálne údený alebo marinovaný)
- soľ
- Rúru rozohrejte na 200 stupňov. Na plech vyložený papierom na pečenie rozprestrite očistenú zeleninu. Polejte ju olejom a osoľte. Pokojne pridajte nejaké obľúbené koreniny a bylinky. Pečte 20 minút.
- Do hummusu pridajte uvarenú cviklu, trošku soli a pomixujte. Recept na hummus http://dasisko.sk/proste-hummus/
- Tempeh nakrájajte na kocky, osoľte a opečte na panvici. Ak potrebujete, pridajte na panvicu trošku oleja. Mne mamina kúpila Delimano, ja nemusím. 🙂
- Na tanier dajte najskôr hummus, potom zeleninu a tempeh. Posypte semienkami, klíčkami, niečím zeleným a podávajte.