Najťažšie na tomto recepte bolo zistiť, či sa toto jedlo píše s jedným alebo dvoma M. A keďže ja nemám na mysli súbor odumretých látok rastlinného a živočíšneho pôvodu, tak budem používať správne hummus s dvoma M. Keby som použila logiku niektorých internetových diskutérov, dalo by sa povedať, že ak tam dáte niečo živočíšne, vznikne vám z toho humus, miesto hummusu, ale taká logika mi je dosť prosti srsti, takže, kde sme to skončili? Hummus je super. Zachráni vás na cestách alebo keď sa vám proste nechce variť. Hlavne nie je dôvod ho kupovať, lebo je superľahké a lacné si ho spraviť doma.
Rozmýšľala som, či sem mám vôbec taký jednoduchý a všeobecne známy recept dávať. Ale rozhodla som sa, že áno, lebo týmto to len začína. Hummus sa dá použiť na milión spôsobov a ja ich na mojom blogu chcem mať. A budú! Tak napríklad:
Môj obľubený hummus tanier obložený samými dobrotami
Ako nátierka na chlebík
Ako dip k zeleninovým tyčinkám
Hummusová polievka
Cestoviny s hummusovou omáčkou
Hummusový quiche
A ešte mi napadajú rôzne variácie hummusu
Cvikľový hummus
Kari hummus
Zelený hummus…
Okrem toho, tajne dúfam, že si moja mama pozerá môj blog a nabudúce, keď prídem domov, bude ma chcieť prekvapiť. Ona a hummus to bola láska na prvý hryz. Raz som nám robila večeru a urobila som narýchlo hummus s nejakou zeleninou a ona na to doteraz spomína. Kedysi ma ona naučila jesť olivy, teraz som ju ja zasvätila do tajov hummusu :).
Príprava je skutočne jednoduchá. Proste to len dajte do nejakej vyššej misky a pomixujte ponorným mixérom.
Musím sa priznať, že ja mám ten hummus už tak natrénovaný, že to robím od oka a väčšinou ho nepotrebujem vôbec dochucovať. Dám to na prvý šup. Pokojne tento bohapustý prihadzovací spôsob prípravy skúste aj vy a nechajte sa prekvapiť. Veď aj tak každý cesnak je inak silný, aj soľ inak solí a citrón inak citrónuje a to je na tom varení práve tá zábava.
A to je aj môj zámer. Inšpirovať vás zaujímavými kombináciami a čo už s nimi spravíte je len a len na vás. Budem rada, keď mi o vašich výtvoroch napíšete, veď viete :).
- 240g cíceru (štandardná 400g plechovka, vážia to aj s vodou viete ako)
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžice tahini (35g)
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžica šťavy z citrónu
- 1 cesnak
- 100 ml vody (zhruba ako dvojitá koniferka - insidersky humor pardón)
- Všetko dajte do jednej nádoby a mixujte do hladka.
- A teraz začína tá kreatívna časť. Bude to s tyčinkami? Alebo s tortilami? Alebo z toho spravíte hummus tanier? Alebo to bude ako príloha miesto zemiakovej kaše?
- Odfoťte svoj výtvor a pošlite mi ako ho máte najrašej.
- Ja idem písať ďalšie hummusové recepty, toto je len začiatok :).
Ak nemáte tahini, použite viac olivového oleja.
Pingback: Ružový hummus s pečenou zeleninou a tempehom - Dašisko
Pingback: Šalát vo fľaši, ktorý vám zmení život - Dašisko