Naložené mexické nachos

Ste pripravení na vašu novú obľúbenú večeru? Koniec kompromisom medzi sexy jedlom a zdravým jedlom. Tento recept má všetko. Výraznú mexickú chuť a vôňu, okulahodiace farby a ešte je aj rýchly a super jednoduchý. Mexičania sa s tým proste nebabrú. Toto vás však zababre určite.

Prvýkrát som to robila s klasickými nachos kúpenými v obchode. Mám ich rada, no nepatria zrovna medzi zdravé potraviny. Našla som teda aj zdravšiu variantu, ktorá vôbec neuškodí hriešnemu zážitku z tohto jedla. Miesto nachos som použila klasickú veľkú tortillu. Nakrájala som ju na trojuholníky a hodila na pár minút do rúry. Musí byť chrumkavá, aby sa dali na ňu nabrať tie dobroty. Minule som to skúšala aj s arabským chlebom, funguje tiež výborne.

Čierne fazuľky to je typické Mexiko. No nie sú tak dostupné, jak som si myslela. Pozrite túto diskusiu k mojej fotke na Facebooku. Sú tu tipy, kde sa čierne fazuľky dajú zohnať. Keď sú uvarené, len ich chvíľu opečiem na panvici s cibuľkou, paradajkou a korením.

Ďalšiu vrstvu odbavíte touto syrovou omáčkou. Miesto údeného tofu som tam len dala hrsť kešu. Neskutočné, nevedela som do nej prestať pchať prsty. Lenivejšie publikum môže kľudne nastrúhať rastlinný syr.

Keď máte tortilly upečené, fazuľu aj syr nachystané, začnite vrstviť. Nachos, fazuľová zmes, syr, nachos,fazuľová zmes, syr… A na záver to ešte na chvíľu šupnite zapiecť do rúry. Hlavne, ak máte strúhaný syr. Ak máte syrovú omáčku, tak stačí len chvíľka, aby sa to celé prehrialo.

Ak si chcete dopriať, určite pridajte aj guacamole. Zrelé avokádo rozmiešajte s limetkou a soľou a kydnite to navrch. A koriander! Posypte to koriandrom!

No a teraz máte na tanieri neodolateľnú kopu dobrôt a prichádza hlavná otázka: „Ako sa to vlastne je?“ Do jednej ruky vezmite vidličku, druhú ruku nasmerujte na tie nachos. Vyberte nejakú pekne odspodu, čo kúsok trčí a naberte si na ňu všetky tie dobroty. Vidličkou si len pomôžte, aby ste to mali fakt naložené. A hlavne! Toto je party jedlo, nikdy ho nejedzte sami. Zababrané prsty najlepšie chutia v dobrej spoločnosti! 🙂

Naložené mexické nachos
 
Príprava
Varenie
Čas
 
Jedzte hneď, toto jedlo sa nehodí na prihrievanie. Ak si ho chcete zobrať do práce. Proste to všetko do tých tortíl zamotajte 🙂
Autor:
Počet porcií: 2-3 porcie
Ingrediencie
2 tortilly
Fazuľová zmes
  • 200g uvarených čierných fazuliek
  • 1 paradajka
  • 1 červená cibuľa
  • 1 lyžička koriandru
  • 1 lyžička červenej papriky
  • 1 lyžička soli
Vegánsky syr alebo syrová omáčka s kešu podľa tohto receptu: http://dasisko.sk/lahky-mac-and-cheese-a-la-ostiepok/
Voliteľné
  • Guacamole
  • Koriander
  • Jarná cibuľka
Postup
  1. Tortilly nakrájajte na trojuholníky, uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 7-10 minút na 180 stupňoch, aby boli chrumkavé.
  2. Na panvici prehrejte spolu cca 5 minút fazuľky s nakrájanou paradajkou, cibuľou, koriandrom, paprikou a soľou.
  3. Nastrúhajte si syr alebo pripravte syrovú omáčku.
  4. Na spodok taniera dajte niekoľko nachos. Na ne dajte fazuľovú zmes a syr. Opäť navrstvite nachos, fazule a syr.
  5. Celé to spolu prehrejte ešte približne 5 minút v rúre.
  6. Na záver môžete pridať guacamole, koriander, chilli omáčku alebo jarnú cibuľku.
Poznámky
Kalórie sú vypočítané pre porciu ako na obrázku. S vlastným vegan syrom a guacamole z polky avokáda.
Nutričné info
Kalórie: 1152 Tuky: 48 Sacharidy: 135 Cukry: 18 Vláknina: 25 Bielkoviny: 35

 

 

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Hodnotenie: