Keď sme sa s Pecom chystali do Ameriky, jedna z vecí, na ktorú som sa najviac tešila bolo vegánske jedlo. Vždy keď cestujeme, je to zároveň gastro výlet. Tento bol však trochu sklamaním. Možno som mala len veľké očakávania alebo som proste nemala šťastie na tie správne podniky. Ale taký biedny Mac and Cheese, ako sme ochutnali na vegánskom festivale v Orlande, tak to neviem, aké nízke očakávania by som musela mať, aby ma to uspokojilo. A viete si predstaviť, že tá festivalová polovičná porcia stála 6$. Nuž, ani na Slovensku nevie každá gazdiná spraviť dobré halušky. Mňa halušky tiež moc nebavia. Toto americké sklamanie mi však pripomenulo, že o syrovú omáčku som sa už raz pokúšala a musela som to skúsiť znova.
Videla som už rôzne recepty na vegánsky Mac and Cheese, z karfiolu, z batátov, z kešu. Ja som ale chcela vytvoriť niečo superjednoduché a zo surovín, ktoré má každý bežne doma. Vybrala som teda ako základ zemiak, mrkvu, jarnú cibuľku a cesnak. Zemiak je lacný a má super syroidnú konzistenciu, keď sa pomixuje. Asi vďaka tomu škrobu. Mrkva zas dodáva sladkosť a krásnu farbu. Jarná cibuľka zvýrazní chuť, ale nie je taká výrazná, ako klasická cibuľa. Nechcela som, aby to bolo moc cibuľové. Cesnak, o tom netreba diskutovať :).
Na dochutenie som použila lahôdkové droždie. Ak ste o ňom ešte nepočuli, tak ste o veľa prišli. Je to neaktívne droždie, teda nekysne a vyzerá trochu ako klasická strúhanka. Používa sa ako dochucovadlo, dodáva jedlám výbornú syrovú chuť. Okrem toho je bohaté na B vitamíny.
Všetku zeleninu som spolu uvarila a rozmixovala. Ochutnala som to, ale stále mi tam niečo chýbalo. V chladničke som mala ešte kúsok údeného tofu, tak som ho tam hodila. A vtedy sa stal zázrak. Omáčka začala chutiť ako oštiepok. Úplne vážne. Roky som ho nejedla a zrazu som ho mala v ústach. Nie som úplne nadšencom napodobňovania klasických jedál, ale proste sa to stalo. A mne už viac nebolo treba. Varila som ďalšiu zeleninu, aby som mala aj na druhý deň.
- 2 zemiaky
- 2 mrkvy
- 2 jarné cibuľky, biela časť
- 2 strúčiky cesnaku
- 50g údeného tofu
- 2 lyžičky lahôdkového droždia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica olivového oleja
- obľubené cestoviny a hrášok
- Zeleninu očistite, nakrájajte a varte spolu vo vode 10 minút.
- Uvarenú zeleninu vyberte a spolu s tofu, soľou, olivovým olejom a droždím vymixujte dohladka. V prípade potreby dolejte trochu vody, v ktorej sa zelenina varila.
- Nalejte na cestoviny.
Pingback: Krémový stroganoff z 1 hrnca - Dašisko
Pingback: Naložené mexické nachos - Dašisko