Krémový Stroganoff z 1 hrnca

Väčšinu receptov, ktoré sem pridávam mám x-krát odskúšanú, no tento stroganoff je proti všetkým pravidlám. Nuž, keď sa to podarí na prvýkrát, nebudem proti tomu bojovať. Hoci je nedeľa večer a ja som sa tešila, že po všetkých rodinných návštevách si len narýchlo navarím na najbližší deň a pustím si nejaký film, toto nemohlo počkať. Narýchlo to síce bolo, no takú som mala radosť ako sa to podarilo, že to muselo ísť hneď von. Akože online.

Recept som si premyslela už na D1 po ceste domov. Vedela som, že mám doma seitan a smotanu a kúpila som dnes ešte šampiňóny. Seitan som výnimočne kupovala v obchode hotový. Väčšinou si vyrábam vlastný. Ak ste o ňom ešte nepočuli, seitan je rastlinná náhrada mäsa. Vyrába sa z pšeničného lepku. Áno toho lepku, ktorého sa mnohí boja jak čert kríža. Ak naň nie ste alergickí, je to výborný zdroj bielkovín. Komu nevyhovuje, proste ho v tomto recepte nahraďte niečím iným alebo vynechajte. Hlavne žiadnu paniku :).

Najviac mám radosť, že sa mi ten stroganoff podarilo spraviť celý v jednom hrnci. Ingrediencií je síce trochu viac než zvyčajne, no každá tu má svoj veľký zmysel. Ak máte hlbokú panvicu s pokrývkou, to je ten hrniec ideálny na tento recept. Ak nemáte, proste to robte v hrnci.

Tento recept začína úplne klasicky. Na rozohriatom oleji speňte cibuľku s cesnakom. Pridajte šampiňóny a chvíľu orestujte. Po 5 minútach pridajte seitan a vývar a nechajte pod pokrývkou ešte 5 minút dusiť. Na záver pridajte rastlinnú smotanu, koreniny a cestoviny a varte kým budú cestoviny hotové. Moje proteínové cestoviny sa varili 5 minút. Hotové to potom ešte posypte petržlenovou vňaťou a lahôdkovým droždím. O ňom som písala už v recepte na syrovú omáčku.

Je to strašná bomba. Plné proteínov, krémové teplé jedlo ideálne na toto chladné počasie. Dôkaz miesto sľubov. Hneď jak som to dofotila, Peco zblajzol celú porciu, ktorú som naložila na tanier. Nie, že by bol hladný… Nevedel sa zastaviť :).

Keď uvidí tie nutričné hodnoty, bude ešte rád, že bude do rána svalnatý :).

Cestoviny stroganoff z 1 hrnca
 
Príprava
Varenie
Čas
 
Autor:
Počet porcií: 4
Ingrediencie
  • 400g seitanu
  • 250g šampiňónov
  • 200g proteínových cestovín (ja som mala Organic Protein Pasta - Green Soy Been Fettuccine od MaxSport)
  • 200ml rastlinnej smotany
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 7dl vývaru (horúca voda + kocka bujónu)
  • 1 lyžica horčice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička balsamica
  • ½ lyžičky tymiánu
  • ½ lyžičky sušeného koriandru
  • 1 - 11/2 lyžičky soli
  • lahôdkové droždie a petržlenová vňať na posypanie
Postup
  1. Na rozohriatom oleji speňte cibuľku a nasekaný cesnak.
  2. Pridajte šamiňóny, trochu podlejte vývarom a duste ich 5 minút.
  3. Seitan nakrájajte na rezančeky a pridajte do hrnca. Celé to zalejte vývarom a duste v zakrytom hrnci 5 minút.
  4. Pridajte smotanu, horčicu, balsamico, soľ, korenie, tymián, koriander a cestoviny. Premiešajte a varte zakryté, kým budú cestoviny hotové. Držte sa času varenia na obale.
  5. Pri servírovaní posypte lahôdkovým droždím a petržlenovou vňaťou.
Poznámky
Notričné hodnoty sa týkajú 1 porcie, čo je ¼ z celého množstva.
Nutričné info
Veľkosť porcie: ¼ Kalórie: 490 Tuky: 16 Sacharidy: 36 Cukry: 9 Vláknina: 11 Bielkoviny: 46

 

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Hodnotenie: