Jednoduchý domáci kečup bez cukru

Poznala som kedysi jedného chalana, vedel spať v krčme po stojačky a volali sme ho kečup. Na otázku ako to robí, odpovedal, že mal asi predka koňa… A prečo sa volal kečup vlastne ani neviem. No nič. Poďme od kečupa ku kečupu. Nájsť v obchode dobrý kečup je celkom záhul a keď si prečítate zloženie, tak si asi radšej kúpite horčicu. Urobila som si teda kečup vlastný a vyhrala som sa s tým zložením, aby to bolo také moje. Má krásnu farbu, je tak akurát hustý, aby držal na hranolke a hlavne výborne chutí. Odteraz sa nebudem hnevať, keď si Peco bude kečup pridávať do polievky (true story).

Receptov na kečupy sú plné internety, mne sa najviac pozdával nápad pridať tam cviklu. Aj kvôli farbe, aj kvôli hustote. A fakt to dosť dobre zafungovalo. Cukor som nahradila mojou obľúbenou ďatlovou pastou. A tak si takýto kečup môžete dopriať aj keby ste sa odhodlali na Nutrition Challenge.

Chcela by som napísať, že je to jednoduché a rýchlovka, ale budem úprimná. Jo, ide to všetko do jedného hrnca, je tam menej ako 10 surovín, ale kým to všetko nakrájate a potom sa to hodinu varí… Proste som vďačná, že sme si z toho spravili s Pecom spoločnú večernú aktivitu. Po hodine varenia, je to ešte ďalšia hodina, kým to ponalievate do fľašiek a sterilizujete. A to nehovorím o tom, že mi horúci kečup vystrekol na dlane a na druhý deň sme šli na tréningu toes to bary oh. Stálo to však za to.

Postup je teda taký, že všetku zeleninu a ovocie (stále neviem, jak to je s tými paradajkami) umyjete, nakrájate a dáte do hrnca. Pridáte ďatlovú pastu, klinčeky, škoricu aj nasekaný cesnak. Nemusíte si robiť nejaké veľké starosti s krájaním, aj tak to potom všetko pomixujete. Klinčeky odporúčam zabaliť do gázy, aby sa vám ľahšie hľadali a dali pred mixovaním vybrať. Po 45 minútach varenia pridajte soľ, červenú papriku a ocot a dochucujte, kým to nebude ono. Po hodine zmes odstavte z hrnca a dôkladne rozmixujte.

Ten kečup by mal 2-3 týždne v pohode vydržať, ak ho ale neminiete, odporúčam sterilizovať. Do veľkého hrnca som dala na dno utierku a na ňu poukladala fľašky. Zaliala som to vodou do 3-4 fľašiek a nechala 10 minút prevrieť. Potom som fľašky povyberala, otočila dole dnom a nechala cez noc v deke. Úplne nerozumiem týmto babkovským postupom, ale asi vedia prečo to tak robia.

Tak priatelia, pripravte si hranolky. S týmto kečupom po stojačky nezaspíte. 🙂

A tajná info pre tých, čo sa dočítali až sem. Okrem tohto kečupu som robila aj špeciálnu whiskey barbeque omáčku a čoskoro bude recept…

Jednoduchý domáci kečup bez cukru
 
Príprava
Varenie
Čas
 
Prirodzene sladký zdravý kečup z 10 ingrediencií.
Autor:
Ingrediencie
  • 2kg paradajok
  • 2 červené cibule
  • 1 stredná cvikla (cca 130g)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150g ďatlovej pasty
  • 3 klinčeky
  • ¼ lyžičky škorice
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 3,5 lyžičky soli
  • 4 lyžice octu
Postup
  1. Paradajky, cibuľu, cesnak a cviklu očistite a nakrájajte na kocky. Vložte do hrnca.
  2. Pridajte ďatlovú pastu, klinčeky a škoricu. Varte 45 minút.
  3. Po 45 minútach začnite dochucovať soľou, červenou paprikou a octom.
  4. Po hodine varenia zmes odstavte, vyberte klinčeky a dôkladne rozmixujte.
  5. Nalejte do čistých uzatvárateľných flašiek.
  6. Ak chcete sterilizovať, fľašky poukladajte do veľkého hrnca, zalejte do ¾ ich výšky vodou a nechajte 10 minút prevrieť. Potom ich opatrne vyberte, poukladajte hore dnom a nechajte do rána pomaly chladnúť v deke.
Nutričné info
Kalórie: 1034 Tuky: 6 Sacharidy: 229 Cukry: 175 Vláknina: 53 Bielkoviny: 29

 

 

 

One Comment

  1. Pingback: Whiskey Barbecue Omáčka - Dašisko

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Hodnotenie:  

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.