Jedným z dôvodov, prečo cestujem je, aby som mohla ochutnávať nové jedlá. Na poslednej dovolenke na Bali som sa zaľúbila do ich typického jedla s krásnym názvom Gado Gado. Chrumkavá zelenina, tempeh, ryža a hlavne tá neskutočná arašídová omáčka, to sa proste nedá prestať jesť. A keď som pozerala, ako nám 4 porcie za 10 minút pripravila bálijská žena s dieťaťom na rukách, tak som vedela, že to proste bude ten rýchly a zaujímavý recept, ktorý chcem s vami zdieľať.
Gado gado je vlastne šalát, no s tým, čo si pod šalátom predstavíte to nemá nič spoločné. Minimálne je to teplé a skôr hnedé ako zelené. No a v tomto mojom zjednodušenom prevedení, to už dávno exkomunikovali z veľkej šalátovej cirkvi. Takže žiadny strach, pripravte sa na extrémne chutné, zdravé a sýte jedlo.
Paní, čo nám varila Gado Gado na Bali, to robila tradične. Nasypala si arašídy do takej veľkej hlinenej misy a drvila ich a drvila, až kým ich nerozdrvila na pastu. Do toho pridávala cesnak, chilli, soľ a celkom dosť cukru. Dieľa si prehodila do druhej ruky, rozriedila to trochu vodou a zmiešala s naparenou zeleninou a tempehom. Potom vybrala také zelené balíčky. Bola to ryža uvarená v banánových listoch. Len ju tam tak nakrájala na kocky a zamiešala. Celé to ešte poliala takou sladkou sójovkou a obed bol na svete. Dali sme jej za to niečo cez 1€, usadili sa ku gumovému obrusu a za 5 minút to bolo fuč. Takto si predstavujem jedlo na dovolenke :).
Moja verzia je taká trochu zdravšia a jednoduchšia. Bez banánových listov, hlinenej misky a dieťaťa na rukách. Ryžu som uvarila v ryžovare. Pridávam k nej vždy jeden puknutý kardamón a 5 cm pásik škorice. Tak som sa to naučila na Srí Lanke, je úžasne voňavá. Omáčku robím z arašídového masla a pridávam tam trochu kokosového cukru miesto obyčajného. Minule som v ázijskom obchode objavila mrazený tempeh, 400g za 2,20. Okrem toho, že naturálny tempeh je tu dosť ťažko dostupný artikel, tak ešte v tejto cene je to úplne wow. Dala som tam ešte jednu malú cuketku, sójové klíčky z konzervy a jarnú cibuľku. Ale v podstate tam možete dať akúkoľvek zeleninu. Dali nám tam aj uhorku, aj ľadový šalát alebo paradajky, no proste, čo prišlo.
Aká som ja nešťastná zo zimy, tak ma zároveň teší, že budem viac doma, variť a písať recepty. Tak nech sa páči, varte, jedzte, zdieľajte. Viac Bali na Slovensku ešte nikomu neublížilo a keď neublíži, tak pomóže :).
- 400g tempehu
- 400g tempehu
- 200g sójových klíčkov (alebo mungo alebo iných klíčkov)
- 200g sójových klíčkov (alebo mungo alebo iných klíčkov)
- 200g cukety (1 menšia)
- 200g cukety (1 menšia)
- 3 jarné cibuľky
- 3 jarné cibuľky
- 4 lyžice arašídového masla
- 4 lyžice arašídového masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky kokosového cukru
- 2 lyžičky kokosového cukru
- ½ lyžičky chilli
- ½ lyžičky chilli
- 5+2 lyžice sójovej omáčky
- 5+2 lyžice sójovej omáčky
- 300g ryže
- Tempeh nakrájajte na kocky a v miske zmiešajte s cca 5 lyžicami sójovej omáčky, tak aby boli všetky kocky obalené.
- Dajte si variť ryžu. Používam jasmínovú alebo basmati a varím ju v ryžovare s trochou soli, 1 puknutým kardamónom a cca 5cm pásikom škorice.
- Nakrájajte si cibuľku a cuketu.
- Pripravte si omáčku. Zmiešajte spolu arašídové maslo, pretlačený cesnak, 2 lyžice sójovky, kokosový cukor a chilli.
- Rozohrejte si panvicu a približne 5 minút na nej opekajte namarinovaný tempeh. Pridajte zeleninu a kličky a spolu prehrejte približne 3 minúty a odstavte.
- Na teplú zmes len vylejte arašídovú omáčku a premiešajte.
- Servírujte s ryžou, ideálne posypané nasekanými arašídami.
Tempeh sa dá v pohode vymeniť za tofu.