To, že si môžem vyrobiť domáci rastlinný jogurt a nepotrebujem na to jogurtovač, ani žiadne špeciálne jogurtové kultúry, je pre mňa zatiaľ top objav tohto roka. Nebudem vás dlho napínať, stačia na to 2 jednoducho dostupné suroviny. Rastlinné mlieko a jogurt. Jogurtové kultúry sú proste v jogurte a majú superschopnosť sa pri správnej teplote rozmnožovať. Pre tých, ktorí chcú ísť rovno na vec, postup nájdete dole. Tí, čo sa chcete učiť na mojich chybách, pohodlne sa usaďte a ideme na to.
Sranda je že som tento zázrak neobjavila na žiadnom super food blogu, ale keď som školila v Banskej Bystrici o rečnení pred ľuďmi. Inšpirácia je naozaj všade naokolo. Ďakujem Karol! Vďaka tebe je z môjho radiátora jogurtovač, ktorý nezavadzia a nič nestojí.
Kým som sa dostala až k tomuto článku, dlho som to testovala. Rôzne mlieka, postupy aj experimenty so zahusťovaním. Začala som s klasickým sójovým mliekom a miesto jogurtu som použila zakysaný sójový nápoj od Luntera. Nie je to síce jogurt, ale má jogurtove kultúry a tie chceme. Všetko fungovalo, jogurt sa stal, aj chutil, akurát bol riedky a ja som zatúžila po takom tom hustom jogurte.
Tak som začala kombinovať sójové mlieko s kokosovým. Tým hustým z plechovky. Skúsila som to zmiešať 3:1 aj 2:1 v prospech sójového mlieka. Najviac sa mi však pozdáva, keď ich namiešam 1:1. Viac je proste viac. Výsledok však stále nebol taký hustý… Hold na smotanový jogurt treba smotanu. Vyrobila som teda jogurt čisto kokosový z kokosového mlieka z plechovky, pričom som použila len tú tuhú časť. Tú získate tak, že dáte plechovku na noc do chladničky a v chlade sa oddelí tuhá časť od vody, ktorá zostane na dne plechovky. Z tohto už fakt vznikol hustý jogurt. Aj chutný. No príde mi, že toto už je trochu príliš veľa tuku na posedenie. Zároveň je to dosť drahé.
Začala som teda hľadať spôsoby ako jogurt zahustiť inak. Skúsila som najprv agar agar (rastlinná želatína). Ten bohužiaľ vytvoril v jogurte hrudky. Ale priznávam, je možné, že už som ten prášok mala v skrini dosť dlho. Ak vyskúšate, dajte vedieť. Skúsila som teda ešte tapioku resp. tapiokový prášok. Tapioka je taký koreň a ten prášok predávajú v ázijských potravinách alebo všelijakých bio obchodoch. Ten hrudky nevytvoril a jogurt bol hustejší. A nezmenil nijak chuť. S tou budem ešte experimentovať. Na 2dl mlieka, lyžička prášku.
Skúšala som tiež použiť domáce mlieka. Makové mlieko bolo asi najväčšie sklamanie. Pri varení sa úplne zrazilo. Tudy cesta nevede. Skúsila som teda mandľové mlieko. Varenie prežilo, aj jogurt vznikol, ale nakoniec som to vyhodnotila, že mandľové mlieko mi chutí najviac ako mlieko. Je škoda z neho robiť jogurt. Nebol nejaký extra výnimočný na to, že to vlastne trvá dva dni, kým sa z mandlí stane jogurt. A ja som dosť netrpezlivý typ už na výrobu domáceho mlieka, nie to ešte toto. Ale ako experiment ma to bavilo :).
Takto by som to teda zhrnula. Čím hustejšie mlieko, tým hustejší jogurt. Na hustý domáci rastlinný jogurt treba proste hustú rastlinnú smotanu. Na taký ten jogurt, čo použijete ako dressing alebo k musli, stačí podľa mňa aj mlieko. Hlavne brutálne dobre chutí, aj keď je ten jogurt redší. Odporúčam, čítajte zloženie, všímajte si pomer sóje/mandlí/kokosu a kupujte mlieko bez pridaného cukru. A ak ho chcete zahustiť a nemať ho tučný, tak skúste tapiokový prášok.
Plánujem ešte vyskúšať rastlinné smotany, probiotiká miesto jogurtu a rôzne spôsoby zahusťovania. Dám vám vedieť a budem rada, ak dáte aj vy mne, ak to vyskúšate. Ideálne tu do komentu, kde si to nájdu aj iní alebo ma označte na instagrame. Ja si dám teraz trošku oddych od jogurtovej kultúry.
A ešte jedna super správa na záver. Domáci rastlinný jogurt je vlastne perpetum mobile. Z vlastného jogurtu si môžete robiť jogurty donekonečna :).
- 500ml rastlinného mlieka (ideálne bez cukru alebo akýchkoľvek iných sladidiel a nadbytočných prísad)
- 50g rastlinného jogurtu s jogurtovými kultúrami (ja som skúšala sójovo-kokosový provamel aj zakysaný sójový nápoj od Luntera)
- Mlieko nalejte do hrnca a pomaly zohrejte na teplotu 80 stupňov. Nepotrebujete teplomer, ja ho tiež nemám. Proste keď už je to horúce, z mlieka sa parí a začína byť trochu napenené napovrchu, ale ešte sa nevarí, možete ho vypnúť.
- Miešajte, aby vám neprihorelo. A nepoužívajte drevené varechy, vraj v nich sú baktérie (ja som použila a nič sa nestalo, ale pre istotu).
- Mlieko nechajte vychladiť na 40 stupňov. To je vtedy, keď už dokážete pohár s tým mliekom držať v ruke.
- Pridajte jogurt a dobre zamiešajte. Všetko musí byť totálne čisté, aby sa tam nezačali tvoriť aj nejaké iné subkultúry okrem tých jogurtových :).
- Položte na radiátor a čakajte. Môžete to nechať v hrnčeku alebo prelejte do skla. Nezatvárajte ten pohár. Ak ho chcete zakryť (napríklad pred mačkou ako ja), použite gázu alebo niečo priepustné.
- Ak tento proces robíte večer, ráno by ste mali mať jogurt. Ja som však väčšinou nechala zrieť dlhšie, aj 20 hodín. Proste ochutnávajte :).
- Keď už máte dojem, že je to dosť jogurtové presuňte, jogurt do chladničky. Keď sa vychladí bude hustejší. Tu už ho samozrejme môžete zakryť.
Pingback: Stonkový zeler v erotickom šaláte