Batátové brownies s arašídovými špirálkami bez cukru

Keď nejaký recept robím 3krát za jeden mesiac, tak to už musí stáť za to. Prirodzene sladké, krémovo čokoládové a pritom absolútne bez výčitiek. Také sú tieto batátové brownies. Jedla som ich na raňajky, mala som ich aj na desiatu, pred tréningom, aj po tréningu a kľudne by som ich mohla aj večerať. Keby nejaké zostali…

Jedna vec ma len trochu štve. Nebol to tak úplne môj nápad. Adina Mandalová si povedala, že ju to baví, keď jej robíme bordel v kuchyni a poslala mi recept na Vegan Carob Fudge Sweet Potato Brownies with Peanut Butter Swirls od The Balanced Kitchen. Už len ten názov :). Trochu sme ich upravili, odobrali cukor, pridali proteín a baaaam, zrodil sa tento nutričný a chuťový zázrak.

Brownies sú veľmi jednoduché na prípravu. Uvaríte si batáty. Pridáte ďatlovú pastu a kokosový olej a mixujete ponorným mixérom. Potom primiešate suché ingrediencie a cesto máte hotové. Keby bolo moc tuhé, že sa nedá miešať, pridajte len trochu mlieka alebo vody.

Pravdupovediac, na tomto recepte ma zo začiatku najviac zaujali tie arašídové špirálky. Lyžičku arašídového masla dajte na cesto na 4 miesta. Druhou stranou lyžičky potom len vyťahujte špirálky. Ak by ste mali arašídové maslo moc tuhé, zmiešajte ho trochu s kokosovým olejom. Nie s vodou, ono vtedy naopak ztuhne.

Na záver môžete pridať ešte rôzne oriešky, semienka alebo ovocie. S ovocím ale pozor. Brownies sú same osebe dosť mokré. Keď dáte veľa ovocia, neupečú sa vám. Dajte preto radšej menej alebo len nejaké nie moc mokré. Ja som nakrájala figu.

Nerobte ich neskoro večer, brownies sú hotové až keď úplne vychladnú. Teplé sa vám budú ešte rozpadať. Čakať do rána je celkom peklíčko :).

Batátové brownies s arašídovými špirálkami bez cukru
 
Príprava
Varenie
Čas
 
Prirodzene sladké bez cukru, bezlepkové, fit brownies
Autor:
Počet porcií: 8
Ingrediencie
  • 800g batátov (2-3 batáty)
  • 100g ďatlovej pasty (ak používate celé ďatle, vopre ich namočte)
  • 3 lyžice kokosového oleja
  • 40g pohánkovej múky
  • 60g čokoládového rastlinného proteínu
  • 40g kakaa
  • 1 lyžička škorice
  • ¼ lyžičky soli
  • 4 lyžičky arašídového masla
Postup
  1. Batáty ošúpte, nakrájajte na kocky a varte cca 15 minút.
  2. Uvarené batáty rozmixujte ponorným mixérom s ďatlovou pastou a kokosovým olejom.
  3. Pridajte suché ingrediencie: múku, kakao, proteín, škoricu a soľ. Cesto sa nebude liať, bude skôr ako taká kaša. Keby bolo moc tuhé, prilejte trochu vody z batátov alebo rastlinného mlieka.
  4. Rozotrite cesto do formy.
  5. Do kaźdého rohu dajte lyžičku arašídového masla a jej opačnou stranou povyťahujte špirálky po celom povrchu cesta.
  6. Pridajte oriešky, semienka alebo trochu ovocia.
  7. Pečte na 180 stupňov 30-35 minút. Keď pichnet do cesta, v strede bude ešte mokré, ak už sú ale okraje suché, brownies sú hotové.
  8. Nechajte ich vychladnúť. Až po úplnom schladení sú brownies hotové, pripravené na krájanie.
Nutričné info
Veľkosť porcie:  Kalórie: 259 Tuky: 8 Sacharidy: 36 Cukry: 14 Vláknina: 7 Bielkoviny: 11

 

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Hodnotenie:  

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.