Tento recept je moja tajná zbraň. Alebo bola, lebo už to nebude tajné od-tééé-raz. Moji kamoši africký guláš dobre poznajú. Robím ho pravidelne, keď ideme niekam na chatu alebo proste potrebujem nakŕmiť veľa hladošov na nejakom koncerte alebo oslave. Tajná zbraň som ho nazvala preto, lebo ním vždy zabodujem aj u mäsožravcov. Hoci je medzi nami veganov menšina, čuduj sa svete, tento guláš pravidelne padne ako prvý. Začne to zvedavým ochutnávaním a skončí pri smutnom pohľade do prázdneho hrnca. A teraz si ma predstavte s diabolským úsmevom ako si za rohom medlím ruky…
Nechutí ako nič, čo ste doteraz ochutnali. Teda, ak ste si náhodou nezvykli dochucovať guláš zázvorom, koriandrom a arašídovým maslom. Takto napísané to môže vyzerať trochu uletene. Klasici, odchovaní na maďarskom a segedínskom guláši, nenechajte sa odradiť! Aj najväčšia konzerva v jedení akou je Jakub Masskillah už doma prosil Verču nech odloží sukulenty a navarí africký guláš.
Ako aj moje ostatné recepty, bude to veľmi jednoduché. Všetko pôjde do jedného hrnca. Musím však priznať, tentokrát som jemne prekročila 10 surovín. To však len dokazuje, že tento recept naozaj stojí za to.
Dajte variť vodu a kým sa zohrieva, nakrájajte si cibuľu, očistite cesnak a zázvor. Ak to chcete mať hustejšie, stačí 1 liter vody. Potom sa to výborne hodí k ryži. Ak toho chcete mať viac, dajte kľudne 1,5 litra. Bude to viac polievkové a bude toho proste viac. A viac je viac.
Keď sa voda varí, pridajtenasekanú cibuľu, bujón, pretlačený cesnak a nastrúhaný zázvor, varte to spolu 25 minút. Vznikne taký zaujímavo voňajúci vývar.
Kým sa to varí, rozmiešajte 4 lyžice arašídového masla v konzerve krájaných paradajok. Nemusíte to robiť priamo v tej konzerve… Keď kupujete arašídové maslo, pozerajte zloženie. V arašídovom masle nemá byť nič iné okrem arašídov. Troška soli je ok, ale ak tam nájdete aj cukor a palmový olej, tak to radšej vráťte do poličky. Týka sa to väčšinou tých značiek, čo predávajú v bežných potravinách (lidl, tesco). Dobré arašídové maslá majú väčšinou v bio obchodoch alebo napr. aj v DM drogérii.
Keď máte vývar hotový, pridajte do neho všetky ostatné suroviny, fazuľu, paradajky s arašídovým maslom, špenát a varte spolu ešte 10 minút. Nič z týchto surovín už nepotrebuje žiadnu dlhú tepelnú úpravu, ide už len o to, nech sa tie chute spoja. Zároveň, je to guláš, nahádžte si tam, čo len chcete a dobre bude. Už som ho robila s kelom a kľudne tam dám aj brokolicu, keď na to príde.
Dochucujem väčšinou až na záver. 2 lyžičky soli, chilli, limetka a čerstvý koriander. Ten dávam ideálne až pri servírovaní, ale je extrémne dôležitý! Sušený koriander v prášku má úplne iné vlastnosti. V tomto recepte to nie je adekvátna náhrada. Peco dnes kvôli koriandru pobehal pol Bratislavy. Nuž je to jeho najobľúbenejšie jedlo. Keď to vyskúšate, pochopíte.
Šírte tento recept a dajte mi vedieť, čo ste tam všetko nahádzali :). Dosť bolo nudných gulášov!
- 1 cibuľa
- 2 cesnaky (cesnakožrúti vedia, že potrebujú viac jak 2...)
- 2cm zázvoru (30g)
- 1 zeleninový bujón (keď nemám, nedám a nič sa nestane)
- 1 konzerva krájaných paradajok (300g)
- 4 lyžice arašídového masla (120g)
- 500g uvarenej fazule (alebo 2 konzervy)
- 50g špenátu (1 hrsť)
- 2 lyžičky soli (dala som ružovú)
- chilli (aj keď nemáte radi štipľavé, dajte trošku)
- limetka (alebo citrón)
- čerstvý koriander
- arašidy na posypanie
- Do 1 - 1,5l vriacej vody dajte nasekanú cibuľu, nastrúhaný zázvor, bujón a pretlačený cesnak. Varte 25 minút.
- Rozmiešajte arašídové maslo v paradajkách.
- Do uvareného vývaru pridajte paradajky s arašídovým maslom, fazuľu, špenát a varte spolu ešte 10 minút.
- Na záver dochuťte soľou, chilli a limetkou.
- Servírujte s koriandrom a opraženými arašídami.
- Peco si k tomu najradšej dáva len tak chlebík. Ja si tam rada pridám lyžicu ryže.
5 komentárov